برج پیزا چرا کج است ؟ راز ۵۰۰ ساله انحراف برج پیزا کشف شد!

 
کج شدن برج پیزا موضوع جدیدی نیست. کار ساخت برج پیزا در سال ۱۱۷۲ آغاز شد و در سال ۱۱۷۸ هم طبقه ی دوم این برج بنا شد. از همین زمان هم می شد ساختمان کج برج را به وضوح تشخیص داد!

برج پیزا چرا کج است ؟ راز ۵۰۰ ساله انحراف برج پیزا کشف شد!

همه چیز از همان اول کار شروع شد!

کج شدن برج پیزا موضوع جدیدی نیست. کار ساخت برج پیزا در سال ۱۱۷۲ آغاز شد و در سال ۱۱۷۸ هم طبقه ی دوم این برج بنا شد. از همین زمان هم می شد ساختمان کج برج را به وضوح تشخیص داد! سپس ادامه ی ساخت این برج به دلیل نزاع های کوچکی که شکل گرفت، حدود یک قرن به تعویق افتاد. پس از اینکه شهر پیزا توانست فلورانس، لوکا و جنوا را عقب براند، ادامه ی ساخت این برج از سر گرفته شد. در آن زمان، برج حدود ۰٫۲ درجه به سمت شمال انحراف داشت، اما با ادامه ی ساخت و ساز و تا رسیدن به طبقه ی هفتم، انحراف برج به ۱ درجه، آن هم در جهت جنوب تغییر کرد!

پس از گذشت قرن ها، با بزرگ تر شدن این برج، انحراف آن هم بیشتر شد. سرانجام کار ساخت برج در سال ۱۳۷۸ میلادی به پایان رسید و با وجود تلاش های بسیاری که برای ایجاد توازن در این برج، با ساختن دیوارهایی در یک سمت آن صورت می گرفت، اما برج همچنان به کج تر شدن خود ادامه می داد! تا جایی که انحراف برج حتی به ۵٫۵ درجه هم رسید، اما امروزه به لطف ترمیم هایی که صورت گرفته، انحراف این برج از حالت عمود به ۴ درجه رسیده که ۱٫۵ درجه کاهش پیدا کرده است.

نرم اما قوی! برج پیزا چرا کج است ؟

طبق گزارشی که اخیرا از طرف دانشگاه بریستول منتشر شده است، دلیلی که باعث استوار باقی ماندن این برج کج شده است، همان دلیلی می باشد که در ابتدا موجب کج شدن آن شده بود! این برج در مکانی در بین رودخانه های Arno و Serchio واقع شده که زمینی سست و نرم دارد و این زمین از ترکیب گل و لای، خاک رس، ماسه ی ریز و پوست صدف ساخته شده است.

خیلی ساده می توانیم ببینیم که این بنای ۱۴،۵۰۰ تنی چگونه به چنین زمین نرمی چسبیده است. اما نرم بودن این خاک همچنین در افزایش عمر ساختمان هایی که بر روی آن بنا می شوند تاثیر مثبت می گذارد. همه چیز به اثری که به نام “اثر متقابل ساختمان دینامیکی خاک” (DSSI) شناخته می شود مربوط می شود. این اثر توضیح می دهد که چگونه ساختمان های بزرگی که بر روی خاک نرم بنا شده اند در برابر زمین لرزه ها مقاومت می کنند و این نوع خاک از وقوع لرزه های بسیار شدید که باعث ویرانی کامل سازه ها میشوند جلوگیری می کند. طبق این اثر ثابت شده است که ساختمان های بلندتر بر روی زمین های سست در برابر زمین لرزه ها بهتر از ساختمان هایی که با فونداسیون محکم تر بنا شده اند مقاومت می کنند. اما آن چیزی که باورنکردنی است، این است که معمار فراموش شده ی این برج، به طور کاملا اتفاقی و از روی خوش شانسی این مکان را بهترین نقطه برای ساخت این برج تشخیص داده بود. اگر محاسبات محققان درست باشد، باید گفت که برج کج پیزا دارای رکورد جهانی  DSSI می باشد. به عبارت دیگر، این برج زیبا به این زودی ها قصد واژگون شدن ندارد!

درباره ی این برج موضوعی وجود دارد که دانستن آن جالب خواهد بود: بیشترین حجم غذایی که می توانید بخورید و حداکثر توانایی تحمل سرگیجه را برای خود تخمین بزنید، هر چقدر که این دو حس بد باشند، اما باز هم از بالا رفتن از پله های کج و زاویه دار این برج قابل تحمل تر خواهند بود! البته واضح است که هیئت گردشگری پیزا به اندازه ای به استحکام این برج و پله های آن اعتماد دارند که به بازدید کننده ها اجازه ی بالا رفتن از آن را می دهند. این برج از زمان ساخت تا به امروز چندین زمین لرزه را پشت سر گذاشته و به همین دلیل نباید نگران فرو ریختن آن به خاطر بالا رفتن چند نفر توریست بود!

منبع : netnevesht

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید